sreda, 9. januar 2013

Kandersteg prvi dnevi


Nove ideje rodijo nove dneve.
In novi dnevi rodijo nove ideje.
Živeti brez idej je kot, da ne bi živel.



Po dolgem, napornem in praznično obarvanem decembru, je končno prišel 4. Januar.  Zjutraj smo se ekipa šestih plezalcev odpravili proti Švici, natančneje v  Kandesteg. Okolica tega malega alpskega mesteca ponuja odlične pogoje za plezanje krajših in daljših mix oz. dry smeri in zaledenelih slapov.  Okoli mesta je speljana proga za tek na smučeh, na obrobju pa obratuje tudi manjše smučišče. Mesto je popolnoma posvečeno turizmu, ljudje pa so nadpovprečno gostoljubni in prijazni.

V petek ,smo se preko Italije, v pozno popoldanski urah pripeljali v Kandersteg. Prenočili smo v hostlu nasproti Competition walla, kjer se je za vikend odvijalo tradicionalno srečanje lednih plezalcev. Sobota se je pričela z jutranjimi kvalifikacijami, preko katerih sta se Klemen Premrl in Nastja Davidova uvrstila v popoldanski polfinale. Po polfinalu smo poiskali nekoliko cenejši apartma, nato pa je sledilo nočno finale. V moški kategoriji je že drugo leto zapored zmagal Patrik Aufdemblaten, pri puncah pa je prepričljivo zmagala Barbara Zwerger.  Po koncu tekme je sledil žur v Gemmi lodgu.
Poleg tekme so bile organizirane tudi različne delavnice, zvečer pa sta s predavanje vzdušje popestrila Adam Ondra in Stefan Glowacz. 

Competition wall smo obiskali tudi v nedeljo in opravili trening v tekmovalnih smereh prejšnjega dne.
Teden smo začeli z dnevom počitka, ki so ga nekateri izkoristili za turni smuk, drugi pa s(m)o aktivno počivali. V dolino sta se vrnila Dejan in Nejc, ki sta opravila vzpon v Mach3, WI6 M9.  Kot sta povedala so razmere solidne, a se temperature dvigujejo in tako zmanjšujejo varnost plezanja.

Včeraj, smo se skupaj z legendo mix in dry plezanja Robertom Jasperjem, odpravili plezati v plezališče v okolico Basla imenovano Eptingen.  Iz Kanderstega približno 125km vožnje. Plezališče velja za enega večjih in boljših tovrstnih plezališč. Ponudi nam 25 smeri težavnosti med D6 in D14+, dolge tudi do 45m. Tukaj je Robert preplezal najtežjo smer, ki pred oceno nosi oznako m oz. d, Iron man d/m 14+.  Meni je za ogrevanje uspel vzpon na pogled v D9, ki ga je Nastja preplezala v drugem poizkusu.  Ostali so za ogrevanje preplezali nekaj smeri do D8. Matjaž in Crni sta poizkusila še smer z oceno M10-, a žal neuspešno. Medtem mi je Robert pokazal gibe v čudoviti prečki ocenjeni z M10+/11-, a je zmanjkalo nekoliko sreče za uspešen vzpon. Počasi se je iztek dan, in nam so pošle moči, zato smo se odpeljali do Markusa v Bern, ki nas je pogostil z večerjo, nato pa smo se odpravili nazaj v Kandersteg.

V prihodnjih dneh je napovedana ohladitev in sneg. 




































Ni komentarjev:

Objavite komentar